lauantaina, joulukuuta 12, 2009

Runeberg-ehdokkaat ja Hesarin kirjaroviot


Suomen kansallisrunoilijan patsas 


Koska  tähän  blogiin on tultu    viime päivinä useamman  kerran google-haulla: Runeberg-ehdokkaat,   niin  laitan    ehdokaslistan tänne. Paperi-Hesarista  ehdokkaita ei löytynyt. Ehkä se  oli  kannanotto:  tarpeeton kisa,  ei julkisuusarvoa.   Vuoden  2010  Runeberg-palkinnon ehdokkaat ovat:  Kristina Carlsonin  Herra Darwinin puutarhuri,  Monika  Fagerholmin  Säihkenäyttämö, Kari Hotakaisen Ihmisen osa, Gerry Birgit Ilvesheimon Lykantropia, Sanna Karlströmin Harri Harlowin  rakkauselämät,  Juha Siron  Marilynin hiuspinni ja  Maarit Verrosen Normaalia elämää.  



Kuvassa  viisi Runeberg-ehdokasta ja esiraati Runeberg-kodissa Porvoossa, oikeassa laidassa raadin  puheenjohtaja Orvokki Autio.  Kuva on   Uusimaa-lehdestä.


Hesarin  Kuiskaaja on on käynyt  kuuntelemassa  kustantajia, jotka osallistuivat   Kirjailijaliiton paneelikeskusteluun aiheesta  Mitä  kustantamoissa tapahtuu  todella?   Kuiskaajaa oli  hätkäyttänyt tieto, että eräs kirjakauppaketju oli  kieltänyt kauppiaita  tilaamasta  uusia kirjoja varastoon  joulukuun 9.päivän jälkeen.  Ilmeisesti  Kuiskaaja  on  laatukirjallisuuden ystävä, koska  hän  kirjoittaa: Menestysteosten roviot hallitsevat kaupan ilmettä, laatukirja kalpenee nurkassa ja katoaa  kohta kokonaan. Freudilainen lipsahdus tai ei. Minä tulkitsen  Kuiskaajan lausunnon niin, että hän toivoo  menestyskirjojen palavan roviolla.


Tammesta ei  kukaan osallistunut  paneelikeskusteluun.  Tilanne Tammessa  vaikuttaa  huolestuttavalta.  Hesarin kuiskaajan tietojen mukaan Tammi antaa kenkää ( taas!) joukolle työntekijöitään, mutta haluaa  pitää heidät freelancereina  ja vuokrata heille   työtilaa  toimitalostaan.    Kehnot  ja epävarmat  työolosuhteet vaikuttavat  kirjailijan  ja kustannustoimittajan  suhteeseen.  Entiseen hyvään aikaan kirjailija sai teetä ja sympatiaa, kun  kävi  Tammessa.  Mitenkä  mahtaa  olla  kun kustannustoimittajat  ulkoistetaan?  Ei todellakaan  näytä hyvältä. Bonniers, Tammen omistaja, taitaa painaa pahasti päälle.  Jos   Tammi kaatuu,  siinä menee  minulta kustantaja.  Masentavien  aavistusten vallassa  palaan  takaisin  sänkyyn potemaan  keskikorvantulehdusta ja  yskäryskää.


2 kommenttia:

a-kh kirjoitti...

Veikkaan, että Juoksuhaudantien Runeberg ei tällä kertaa voita.

Ripsa kirjoitti...

Ai jaa, minä ihmettelin että tietoa ei Hesarissa näkynyt enkä eilen sattunut kuuntelemaan kulttuuriuutisiakaan.

Minusta oikein hyvä lista, mutta en ole sattunut noista lukemaan kuin Maarit Verrosen, mutta on sekin hyvä kirja. Novelleja.

Ylipäänsä meillä julkaistaan paljon ja hyvää kirjallisuutta.

Anita, minä en kyllä usko että Tammi olisi niin absurdi että rupeaisi vaatimaan vuokraa työntekijöiltään. Siinä ei ole enää järjenhäivää.

Oli tietysti aavisteltavissa että Tammelta katoaa päätösvalta kun Bonniers sen osti ja siinä vaiheessa Tammen taustajärjestöt (lähinnä kai demarit) olivat hampaattomia. Ovat varmaan vieläkin.

On hyvä että meillä on vielä noita aivan pieniä kustantamoja. Mutta huono juttu sikäli, että kun ajat näyttävät pysyvän huonoina, niin tuskin pienetkään siinä sitten pärjäävät.

Ja sitten lehtien kritiikit ovat loppumassa, että lukijat eivät edes tiedä mitä maassa julkaistaan. Ainoastaan best sellerit voivat itseään mainostaa.